Skip to main content

Pierdeți timp prețios cu optimizarea rutelor și planificarea transporturilor?

By May 12, 2017August 17th, 2017Google, Services, WorkForce Management

Departamentele de logistică ale diferitelor companii, angrosiști mari, depozite, rețele de distribuție și alte organizații care angajează șoferi și lucrători de teren se confruntă cu o serie de provocări care decurg din caracteristicile specifice ale afacerii lor. Una dintre cele mai complexe și dificile provocări este planificarea transportului și optimizarea rutei. Sarcina este atât de complicată încât au fost create modele matematice pentru a o descrie. Forma binecunoscută a problemei este “problema vânzătorului care călătorește”: este ușor să fie descrisă dar cere foarte mult timp oricui încearcă să găsească cea mai bună soluție.

Ați putea întreba: cum este posibil ca deținătorii acestor business-uri să rezolve probleme complicate care pot da nopți nedormite unor minți matematice talentate? În funcție de dimensiunea companiei, aceștia trebuie să se lupte cu planificarea transportului (livrarea sau colectarea de bunuri) pentru zeci sau sute de destinatari, care necesită încărcarea unui număr mare de vehicule. Urmând principiile combinatorii și numărul de clienți, vom vedea că există mai multe modalități de determinare a traseelor de livrare decât posibilitățile rezultatelor la loterie. Prin urmare, alegerea rutelor optime (adaptarea condițiilor rutiere, constrângerile de acces, regulile de construcție a încărcăturii, capacitatea vehiculului, disponibilitatea docurilor etc.) devine și mai complicată decât problema “vânzătorului care călătorește”.

Fără instrumentele dedicate, optimizarea rutei și planificarea transportului sunt consumatoare de timp și costisitoare. De obicei, o echipă de specialiști alocă câteva ore pe zi pentru a crea un astfel de plan și totuși rezultatul este destul de departe de ideal. Pentru a răspunde acestor provocări am dezvoltat aplicația GeoTraxx, construită pe platforma Google Maps.

optymalizacja tras mapy google

Avem nevoie de instrumente IT pentru optimizarea rutelor de livrare?

Știm deja că determinarea manuală a unui traseu optim este consumatoare de timp și complicată. Cum rămâne cu instrumentele IT? Rezolvă problema? Să examinăm mai atent unul dintre cele mai mari centre logistice care operează în Polonia.

În fiecare zi, centrul livrează mărfuri la aproximativ 300-400 de magazine. Numărul de destinatari depinde de nevoile de aprovizionare, sezon și ziua săptămânii. Informații importante: persoanele responsabile pentru programare trebuie să desemneze rute și mărfuri pentru vehicule specifice și să înceapă procesul de culegere cât mai curând posibil, astfel încât camioanele să poată părăsi centrul în dimineața următoare. Pentru a optimiza atât încărcarea cât și livrările, vehiculele sunt încărcate în conformitate cu principiul LIFO – mărfurile care au fost încărcate ultimele sunt primele care vor fi livrate.

Pentru a estima dacă și cum GeoTraxx ar putea susține astfel de procese, am luat date din următoarele cinci zile și am pregătit programul de transport conform cerințelor clientului. Graficul de mai jos arată cum a scăzut numărul total de kilometri după utilizarea soluției Globema bazată pe Google Maps.

După cum vedem, GeoTraxx a scurtat ruta cu o medie de 19%.

Aplicația planifică rutele de livrare astfel încât să puteți utiliza spațiul de încărcare la maxim și să obțineți beneficii suplimentare prin încărcarea optimă. În acest caz, instrumentul de optimizare automată ne permite să folosim 1-2 vehicule mai puțin pe zi. Tabelul următor prezintă numărul de magazine și numărul de camioane necesare pentru a efectua livrările. Puteți compara numărul vehiculelor de care aveți nevoie dacă traseul este determinat de un planificator manual și de GeoTraxx.

Doriți să vedeți cum GeoTraxx vă poate eficientiza afacerea?  Înregistrați-vă pentru live demo

Aflați mai multe:

CE SUPERPUTERI FOLOSIȚI PENTRU ANALIZA DATELOR GEOSPAȚIALE? GLOBEMA PRINTRE CEI MAI APRECIAȚI PARTENERI GOOGLE CUM VĂ POATE AJUTA GOOGLE MAPS SĂ VĂ PLANIFICAȚI VACANȚELE?