Monitorizare GPS pe baza datelor Google Maps – studiu de caz QADRA PLUS

Aflați cum QADRA PLUS și-a dezvoltat sistemul de monitorizare GPS folosind Google Maps

Contextul proiectului

Conform legislației slovace, companiile de transport, logistică și alte companii sunt obligate să urmărească rutele flotei lor în scopuri contabile. Fără trasee și adrese urmărite ale locurilor vizitate, companiile nu pot înregistra în contabilitate costurile legate de utilizarea vehiculului (combustibil, amortizare, reparații auto etc.) și, prin urmare, să beneficieze  de deduceri fiscale.

Aceste rute și costurile aferente pot fi calculate în două moduri. Primul necesită păstrarea unui jurnal de bord fizic pentru fiecare mașină (și completarea acestuia cu pixul și hârtie tradițională). Această metodă generează o mulțime de sarcini suplimentare în procesul de contabilitate. Al doilea este un mod modern de urmărire a rutei (și a costurilor) – folosind serviciile de urmărire GPS. Acesta este ceea ce QADRA PLUS oferă clienților săi din Slovacia și nu numai.

Contents:

Industrie: Monitorizare GPS
Țară: Slovacia
Soluție / Service: Google Maps Platform
Categorie: Transport și logistică

QADRA PLUS este pe piața de monitorizare GPS din 1998. Pe atunci, cu denumirea QADRA, au dezvoltat primul logger GPS offline cu stocare a înregistrărilor pe un card de memorie CompactFlash detașabil. În prezent, QADRA PLUS oferă monitorizare GPS/GPRS a mașinilor și camioanelor, vehiculelor de transport public, utilajelor, precum și a mașinilor de lucru și agronomice. Compania a început să folosească Google Maps în 2007. Cooperarea cu Globema a început zece ani mai târziu, în 2017.

Despre soluțiile QADRA PLUS

Abordarea QADRA PLUS în primele zile

Înainte de soluții precum Google Maps și acces comun la Internet, pentru a urmări rutele vehiculelor, acestea trebuiau echipate cu dispozitive fizice de urmărire GPS. La sfârșitul fiecărei zile, datele de pe un astfel de dispozitiv trebuiau descărcate fizic pe un computer. Aceste date au fost furnizate sub formă de coordonate geografice care, pentru a-și îndeplini scopul și a fi utile utilizatorilor finali, au trebuit să fie prelucrate în continuare pentru a returna locații sub formă de adrese (geocodare inversă).

Pentru a efectua acest proces, QADRA PLUS a trebuit să utilizeze o bază de date de geocodare a tuturor adreselor existente în Slovacia. Compania a trebuit să achiziționeze întreaga bază de date, în ciuda faptului că, pentru a-și desfășura activitatea, aveau nevoie doar de adrese selectate.

Mai târziu, odată cu avansul tehnologic, QADRA PLUS nu a trebuit să descarce fizic conținutul fiecărui dispozitiv de urmărire GPS, deoarece acest lucru se făcea automat online. Cu toate acestea, datele descărcate trebuiau încă procesate folosind baza de date de geocodare pentru a converti coordonatele în adrese.

„Suntem o afacere de familie. Am preluat conducerea companiei, precum și dezvoltarea și proiectarea de noi hardware și software de la tatăl meu în 2018, la 20 de ani de la înființare (1998). Tatăl meu a lucrat cu electronică încă de dinainte de revoluția de catifea din 1989. Astăzi încă cooperează cu noi și desenează în principal plăci de circuite imprimate (PCB-uri) pentru hardware nou, dar nu se ocupă de caracteristicile acestora – acesta este rolul meu acum. La vârsta lui de 73 de ani, ne sprijină cei aproximativ 350 de clienți cu facturare și compania noastră cu administrarea afacerilor.”

Soluția de urmărire GPS QADRA PLUS

Cea mai recentă soluție de urmărire GPS a QADRA PLUS constă într-un dispozitiv fizic care colectează datele GPS, o aplicație web pentru desktop și o aplicație web progresivă pentru dispozitive mobile. Aplicațiile oferă acces la toate informațiile despre traseele vehiculelor: itinerar, kilometraj, cronometrare, locații și ora pauzelor etc. – toate afișate într-un jurnal de bord și pe o hartă.

Unele dintre caracteristicile aplicației includ:

Click pentru zoom
Inventarul adreselor de pe traseu – registru cu adresele vizitate cu o previzualizare a locațiilor afișate pe o harta statică.

Click pentru zoom
Vizualizarea pozițiilor vehiculelor în timp real.

Sistemul de urmărire GPS Qadra Plus – vizualizarea aplicației

Provocare

Pentru ca clienții QADRA PLUS să poată utiliza pe deplin potențialul soluției de urmărire GPS a QADRA PLUS, compania trebuia să o integreze cu servicii de hărți care furnizează datele necesare, permit conversia coordonatelor în adrese și vizualizează rezultatele procesării datelor (adică, arată efectele urmăririi GPS pe o hartă).

Soluție

Toate acestea sunt furnizate de Google Maps, care permite geocodarea inversă – procesul de conversie a coordonatelor geografice într-o locație numită (de exemplu, adresa). Acest lucru este esențial pentru afacerea QADRA PLUS, deoarece caracteristica de bază a soluției de urmărire GPS a companiei este inventarul adreselor rutei, unde geocodarea joacă un rol major.

De asemenea, Google Maps permite vizualizarea rezultatelor procesării datelor (itinerariul fiecărui vehicul este afișat pe hartă) pentru a oferi utilizatorilor QADRA PLUS posibilitatea de a urmări modelele și rutele urmate de flotele lor.

Compania folosește mai multe API-uri Google Maps:

  • Dynamic Maps (Maps JavaScript API) –vizualizează locația flotei în timp real, precum și rutele istorice înregistrate prin intermediul dispozitivelor de monitorizare GPS
  • Geocoding API – un jurnal de bord (inventarul adreselor rutei)
  • Directions API – utilizat pentru planificarea rutei și evaluarea orei estimate de sosire (ETA)
  • Static Maps API – afișează o previzualizare a locației în jurnalul de bord

Beneficii

Principalul avantaj al Google Maps pentru QADRA PLUS (atât acum, cât și atunci când compania a început să folosească Google Maps) este disponibilitatea datelor. Ei nu mai trebuie să cumpere un pachet întreg de adrese pentru a utiliza o bază de date de geocodare a adreselor. Acest lucru este foarte accesibil pentru companiile mici. Datorită modelului de business Google Maps, QADRA PLUS are șansa de a lucra cu hărți și servicii de hărți în mod legal.

Mai mult, atunci când Quadra a început să folosească Google Maps, acestea erau disponibile gratuit și, în comparație cu alte baze de date gratuite (cum ar fi OSM), precum și cu cele plătite, Google Maps oferă o calitate mult mai mare a datelor.

Datorită Google Maps, clienții QADRA PLUS au acces ușor la informații precise despre flota lor furnizate în timp real.

Beneficiile utilizării Google Maps în cifre

5000
vehicule monitorizate
4
de date vizualizate pe lună
36
de puncte de localizare
3
creșterea numărului de vehicule care utilizează serviciile QADRA PLUS în 6 ani

Ce spune QADRA PLUS despre noi:

„Suntem foarte mulțumiți de Globema ca partener Google Maps, datorită responsibilității și posibilității de a primi asistență în slovacă. Apreciem facturarea și prețurile partenerilor, precum și accesul la cele mai recente știri despre noile lansări de produse și servicii”.