Skip to main content

Pe parcursul prezentării sale susținută la Smart Geospatial Solutions Conference 2017Gilles Prud’homme (reprezentantul GE Energy Connections – Software Solutions) a subliniat faptul că transformarea digitală a companiilor de utilități a început. Gilles a indicat provocările cu care se confruntă companiile din domeniul energiei regenerabile și cele mai bune modalități de a face față acestor provocări.

Provocările din domeniul energetic – prezentare Gilles

Importanța crescândă a transformării digitale în utilități se reflectă în creșterea dinamică a producției de energie regenerabilă. Din nefericire, o astfel de producție nu este întotdeauna determinată de cerere, ci mai degrabă de condițiile meteorologice. Aceasta, la rândul lor, cauzează întreruperi ale cererii, transportului și distribuției, precum și probleme cu prelucrarea unor cantități mari de date. Creșterea numărului de noi jucători în sectorul energiei regenerabile nu îmbunătățește, de asemenea, situația companiilor din domeniul energiei regenerabile, din cauza faptului că multe companii de utilități văd revoluția digitală ca o amenințare la adresa modelului lor de afaceri. Cu toate acestea, oportunități semnificative îi așteaptă pe cei capabili să se transforme înaintea altora.

Utilitățile viitorului

Toate provocările menționate și problemele emergente reprezintă o mare oportunitate de a introduce unele schimbări. Aceste modificări ar trebui să meargă în următoarele direcții:

  • transformarea într-un furnizor de servicii orientat spre client cu un program adaptat preferințelor clienților
  • transformarea abordării tehnice moștenite în digital și automatizare
  • folosirea Big Data și analiza lor – înțelegeți ce se întâmplă, adaptare și anticipare
  • utilizarea tehnologiei informatice, fiind dovedite schimbările progresive și creșterea productivității odată cu aplicarea acestor tehnologii
  • alinierea securității cibernetice a IT la OT
  • adoptarea soluției cloud în OT
  • cucerirea unor noi domenii de electrificare – transport și încălzire
  • încurajarea creativității și agilității.

Utilitățile, dintr-un model actual de operare integrat și reglementat vertical, vor fi treptat transformate în companii descentralizate și nereglementate care oferă servicii precum: managementul cererii, e-mobilitate, IoT și suport pentru extinderea orașelor inteligente.

Pregătiți pentru provocările energetice de mâine?

Activitățile operaționale ar trebui să fie susținute în permanență de activitățile analitice legate de rețea, capacitățile sale curente, precum și de producția și cererea de energie. Operatorii de sisteme de transport și de distribuție vor avea nevoie, prin urmare, de soluții complet integrate în care importanța instrumentelor analitice și de prognoză va crește. GE elaborează în permanență instrumente adaptate pentru utilități – printre altele motorul analitic și predictiv avansat – Predix. Instrumentul suportă toate activitățile principale ale TSO și DSO prin optimizarea operațiunilor, gestionarea performanțelor afacerii și a activelor. Așa cum Gilles și-a rezumat prezentarea, provocarea energetică reală a viitorului este de a combina activele energetice cu soluțiile IT de mare valoare.