Skip to main content
SaaS_vs_On_Premises5

Software în Cloud sau On Premises– care ar fi potrivit pentru afacerea mea? Mulți dintre noi se confruntă cu astfel de întrebări, deoarece mai multe aplicații software pentru firme care erau folosite pentru a rula pe procesoare dedicate și la nivel local se îndreaptă spre cloud. În zilele noastre, sistemele se deplasează dincolo de simpla virtualizare și se desfășoară pe cloud-uri dinamice private sau chiar publice. Operatorii de telecomunicații și utilități migrează adesea la cloud-uri hibride din cauza preocupărilor legate de securitatea datelor și a reglementărilor referitoare la cum sunt stocate și prelucrate datele. Dacă vă întrebați ce model de software este mai bun pentru compania dvs. am pregătit un scurt ghid pentru începători și o comparație a celor două modele.

Despre ce e vorba?

Deci, avem două modele diferite de licențiere și de livrare, dar care este diferența dintre ele?

Software as a Service (SaaS) – aici software-ul este găzduit (nu vă faceți griji privitor la hardware) și licențiat pe bază de abonament. Aplicațiile Cloud sunt de obicei accesate de către un thin client. SaaS a devenit un model comun de livrare pentru multe soluții IT de business.

On Premises – software-ul este instalat și executat local pe serverele și computerele dvs. În mod obișnuit, aici primiți licență permanantă cu o taxă de licențiere unică. Cu toate acestea, sunteți pe cont propriu în ceea ce privește gestionarea și întreținerea hardware-ului.

din organizațiile intervievate utilizează soluții în cloud

din organizațiile intervievate sunt preocupate de securitatea cloud-ului

din organizațiile intervievate optimizează costurile în cloud

Sursa: RightScale 2017 State of the cloud report

Care este mai accesibil?
SaaS – o veste bună: nu sunt necesare costuri inițiale. În schimb, plătiți o taxă de abonament în mod regulat. Pe scurt, costurile sunt transferate de la cheltuielile de capital (CAPEX) la cheltuielile operaționale (OPEX).
On Premises – la celălalt caz, este necesară achiziția în avans, de obicei, astfel încât ajungeți la CAPEX mare. Cu toate acestea, plătiți o singură dată pentru licențele dvs., astfel încât costul total al proprietății (COTS) pentru soluție poate fi mai mic decât aplicația în cloud (aceasta nu înseamnă că On Premises nu oferă OPEX, deoarece trebuie să rezolvați cumva întreținerea soluției implementate).

Este sigur să-mi las datele în cloud?

SaaS – unele companii sunt preocupate de securitatea SaaS și găsesc migrarea datelor lor în cloud mai degrabă nesigură. Ar putea surprinde faptul că un nivel ridicat de securitate este adesea indicat ca un mare avantaj al cloud-ului. De ce? Furnizorii de SaaS implementează de obicei măsuri de securitate dincolo de accesibilitatea multor firme.
On-Premises – aici țineți sistemul în siguranță și totul depinde de dvs. Pentru unele firme, aceasta este o condiție prealabilă și un impediment pentru SaaS.

Acces oricând și oriunde sau offline service?

SaaS – vă puteți accesa aplicația SaaS oricând și oriunde, dacă aveți acces la Internet (adesea se află în fruntea listei avantajelor SaaS). Cu toate acestea, în cazul unei întreruperi pe internet sau dacă sunteți doar offline, nu veți putea accesa soluția cloud.
On Premises –aici software-ul este instalat și rulat pe computerele din compania dvs. ceea ce înseamnă că aveți un control mai bun asupra modului și momentului în care sistemul este disponibil.

Implementarea rapidă în cloud

SaaS – aplicațiile cloud pot fi implementate chiar și instantaneu. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la hardware, cheile de licență și instalarea software-ului pe computerele fizice.
On Premises – aici implementarea durează mult, ceea ce ar putea fi un dezavantaj semnificativ.

Cloud- mai puțin customizabil

SaaS – soluțiile cloud sunt (în general) complet configurabile, dar de obicei nu sunt atât de customizabile (deși toate depind de hosting). Uneori, implementarea aplicației SaaS necesită chiar schimbări în organizare și adaptarea soluției.

Soluțiile On Premises sunt de obicei customizbile (cu toate acestea, astfel de ajustări ar putea fi costisitoare).

Cine va întreține sistemul?

SaaS – aplicațiile cloud sunt găzduite pentru dvs. de către furnizorul de soluții care întreține și gestionează toate componentele hardware necesare.
On Premises – dețineți toate componentele hardware. Aceasta înseamnă că trebuie să o întrețineți și să o gestionați.

Dar despre control?

SaaS – pentru anumite companii și firme controlul complet asupra sistemului lor este o necesitate și este blocant pentru toate aplicațiile SaaS. Soluțiile cloud pot fi worry free (în anumite privințe), dar la fel vă forțează să cedați controlul (cel puțin unele) și vă face mai dependenți de factorii externi.
On Premises –software-ul și hardware-ul sunt ale dumneavoastră. Puteți controla și decide.

Care este potrivit pentru afacerea mea?
Nu există un răspuns simplu la această întrebare. Toate cazurile sunt unice și toate firmele au nevoi și cerințe diferite. Înainte de a alege modelul software potrivit pentru dvs. este bine să comparați și să vă gândiți la:

  • modelul de facturare
  • securitate
  • accesul la sistem
  • timpii de implementare
  • configurare și customizare
  • întreținerea software-ului și a hardware-ului
  • control.