Detectarea deteriorării cablului este dificilă, iar reparațiile sunt costisitoare. SORAL este un sistem de identificare a riscurilor de întrerupere a liniilor de cablu; localizează cablurile deteriorate și suprautilizate. Totodată, SORAL identifică reparațiile necesare. Acest lucru ajută la evitarea defecțiunilor, la reducerea costurilor de întreținere a rețelei și la planificarea mai eficientă a reparațiilor.

Mutarea liniilor de cablu sub pământ aduce multe beneficii, dar provoacă și probleme legate de:

Lucrari de intretinere a retelei

Modernizări și reparații de rețea

Gestionarea întreruperilor

Atunci cum poți face față acestei provocări și să accesezi informațiile de rețea necesare pentru securizarea operațiunilor tale?

Vă prezentam SORAL un sistem de monitorizare a condițiilor tehnice și de identificare a riscurilor de întrerupere a liniilor de cablu de medie tensiune.

SORAL permite operatorilor de rețea să treacă de la întreținerea bazată pe corecție la întreținerea bazată pe condiție. Utilizarea unei abordări de prevenire poate ajuta la minimizarea numărului de întreruperi cauzate de condițiile tehnice slabe ale rețelei. Reduceți semnificativ costurile de întreținere a rețelei, menținând în același timp continuitatea serviciilor furnizate. Acest lucru avantajează atât operatorii de rețea, cât și clienții lor.

Vedeți la ce întrebări de rețea poate răspunde SORAL:

Operațiuni pe cablu

 • Care sunt condițiile liniilor în anumite departamente și întreaga organizație?
 • Ce cabluri necesită inspecții mai detaliate?
 • Când ar trebui să efectuați următoarele măsurători/inspecții ale liniilor?

Întreruperea liniilor de cablu

 • Care linii sunt cele mai predispuse la întreruperi?
 • Ce segmente de linie pot fi expuse riscului de întrerupere?
 • Sunt segmente de cablu, cuple sau conectori afectate de degradare?

Modernizari si reparatii linii de cablu

 • Ce linii ar trebui reparate mai întâi?
 • Ce segmente de cablu ar trebui înlocuite?
 • Ce linii pot fi folosite în siguranță în ciuda vârstei lor?

Cum funcționează SORAL?

Un model de date simplu

Modelele de date ale rețelei de cablu din SORAL includ stații de joasă tensiune, linii de cablu, linii aeriene de cabluri, cuple și conectori. SORAL stochează date tehnice de bază despre aceste obiecte, precum și istoricul evenimentelor din rețea și al măsurătorilor. Operatorii de sistem pot introduce, de asemenea, date despre întreruperi și capacitatea cablurilor direct în sistem prin modul său de editare.

Multe surse de date

SORAL extrage date din 3 surse principale:

Sisteme GIS – date tehnice și date despre topologii și rute ale rețelei

Vehicule de măsurare – teste tan delta și date de descărcare parțială

Alte surse care stochează informații despre întreruperi, capacitatea cablurilor, testele de tensiune și testele curentului de scurgere

Datele dintr-un sistem GIS pot fi încărcate în SORAL folosind Common Information Models (CIM). O altă soluție este un încărcător de date construit cu FME, un instrument pentru procesarea și integrarea datelor. Un încărcător de date trebuie utilizat în timpul etapei de implementare a sistemului. În această etapă, este, de asemenea, posibil să se definească surse de date suplimentare.

Indicele de sănătate(Health Index)

Împreună cu Energa, unul dintre cei mai mari operatori de rețele de distribuție polonezi, am creat Health Index. Este o clasificare pentru condițiile tehnice ale anumitor componente ale liniilor de cablu. Datorită clasificării standardizate, Health Index poate fi un instrument universal pentru identificarea riscurilor de întrerupere. Health Index face parte din soluția SORAL.

Health Index se ocupă de segmente de cablu, cuple și conectori. Culorile reprezintă starea tehnică a componentelor rețelei.

Se bazează pe analiza:

 • Acumulare de descărcare
 • Tensiune de descărcare
 • Amplitudinea descarcarii
 • Vechimea cablului
 • Istoricul întreruperilor
 • Tan delta

Health Index acceptă diferite metode de măsurare și tipuri de izolație. 

Suport pentru diferite metode de diagnosticare (OWTS/DAC și VLF)

SORAL analizează condițiile tehnice ale liniilor de cablu pe baza multor factori, de ex. vârsta cablului, capacitatea cablului, istoricul întreruperilor, rezultatele testelor de tensiune, rezultatele testelor de curent de scurgere, rezultate ale testelor tan delta și date despre descărcare parțială.

Modul analitic

Pe baza datelor colectate, SORAL generează rapoarte și diagrame. De asemenea, vizualizează cei mai importanți factori în diagrame și creează panouri de date. Toate acestea pot fi vizualizate pe o hartă.

SORAL se bazează pe GeoGrid, sistemul GIS al Globema pentru gestionarea datelor de pe hărți.

Ce câștigi cu SORAL?

Cele mai importante date de diagnostic, toate într-un singur loc

Panou cu date consolidate

Panoul prezintă cei mai importanți parametri care reflectă condițiile rețelei prin diagrame și date statistice. Acesta oferă informații detaliate despre rețea împărțită în anumite zone.

Acces la datele detaliate

Sistemul stochează informații despre măsurătorile tan delta și descărcările parțiale, modificări ale liniilor de cablu și întreruperi. Aceste date pot fi vizualizate pe o cronologie. Datele detaliate pot fi vizualizate pe o hartă sau în rapoartele generate de SORAL.

Locații potențiale de întrerupere

Locurile de întrerupere potențiale (Hot Spots) sunt marcate pe o hartă prin analiza descărcării parțiale. Acest lucru oferă informații precise despre locurile în care tehnicienii trebuie să sape pentru a excava și a înlocui o componentă de rețea cu risc de întrerupere.

Indexul de sănătate și vizualizarea stării rețelei

Indicele de sănătate al liniei de cablu bazat pe măsurători multi-parametri oferă o vedere clară a condițiilor rețelei. Acest lucru sprijină procesul de prevenire a întreruperilor. Sistemul identifică problemele de rețea care necesită service imediat, asigurându-se că componentele sunt înlocuite numai atunci când este necesar.

Cablurile sunt marcate în cinci culori diferite, în funcție de valoarea indicelui de sănătate. Este nevoie de o privire rapidă pentru a vedea întreaga rețea și pentru a identifica zonele care necesită atenție tehnică.

Evaluarea liniilor care au nevoie de reparații

Sistemul oferă o vedere clară a cablurilor care necesită înlocuire imediată și care pot fi întreținute în viitor. Reparațiile pot fi planificate pentru a optimiza costurile prin loturi de lucru în imediata apropiere.

Lucrul cu vehicule de măsurare

SORAL pregătește fișiere de date inițiale pentru diagnosticare, reducând pregătirea necesară pentru inspecțiile pe teren. Apoi, utilizează măsurători pentru a calibra lungimea segmentului de rețea și evaluează condițiile acestora.

Beneficiile financiare ale SORAL

Beneficiile financiare așteptate ale utilizării sistemului includ două domenii: limitarea întreruperilor și optimizarea cheltuielilor de investiții și modernizare.

Reducerea numărului de întreruperi cu aproximativ 25% pe an:

 • în medie, există 80 de întreruperi la 1000 de kilometri de linii de cablu pe an
 • costul mediu al remedierii unei întreruperi este de aproximativ 800 EUR
16500
Beneficii financiare la 1000 de kilometri de linii folosite

Limitarea cheltuielilor de investiții și modernizare cu aproximativ 2,5% pe an:

 • Cheltuielile medii anuale sunt de 1,24 milioane EUR la 1000 de kilometri de linii de cablu
31000
Beneficii financiare la 1000 de kilometri de linii folosite

În funcție de starea rețelei de cablu, beneficiile financiare ale utilizării SORAL variază de la 41k la 51k EUR per 1000 de kilometri de linii de cablu uzate pe an.

51000
la 1000 de kilometri de linii de cablu pe an

Care sunt celelalte beneficii ale SORAL?

Reduce costurile de operare

prin reducerea numărului de întreruperi și reparații

Economisește resurse de investiții

prin limitarea investițiilor doar la segmentele de rețea cu risc ridicat de a provoca o întrerupere

Reduce numărul de întreruperi de energie

cauzate de întreruperi ale rețelei

Crește calitatea serviciilor de distribuție și satisfacția clienților prin îmbunătățirea parametrilor SAIDI și SAIFI

(SAIDI - System Average Interruption Duration Index, SAIFI - System Average Interruption Frequency Index)

De ce ar trebui să folosiți experiența noastră?

 • De mulți ani, menținem cooperări fructuoase cu operatori de top din industria energetică din Polonia și din străinătate
 • Din 2012 menținem statutul de Centru de Cercetare și Dezvoltare acordat de Ministerul Dezvoltării polonez. Derulăm în mod activ proiecte de cercetare și dezvoltare folosind tehnologii moderne precum inteligența artificială și învățarea automată. Implementăm descoperirile noastre la companii din întreaga lume
 • Avem un portofoliu de soluții și servicii originale și personalizate care folosesc AI/ML pentru diferite industrii, inclusiv cea energetică

Prin soluțiile noastre din sectorul energetic suntem parteneri de încredere pentru:

Ești interesat de această soluție? Crezi că ar putea îmbunătăți activitatea întreprinderii tale? Vezi cum funcționează!