Managementul rutelor

fizice în rețelele de

telecomunicații

Physical Route Manager (PRM) este o extensie a aplicației Physical Network Inventory. PRM permite gruparea oricărui număr de resurse fizice într-o entitate ușor accesibilă și gestionabilă numită Rută. Ruta este formată din elemente interconectate, cum ar fi, fibre, porturi și manșoane care alcatuiesc o conexiune între două locații.

Rutele facilitează utilizarea modelării resurselor fizice pentru serviciile de transmisie de date și închirierea de fibre/perechi de fibre.

Funcționalități principale

 • Modelarea conexiunilor punct-la-punct în rețelele de fibră și cupru
 • Căutare automată a rutelor optice
 • Suport în planificarea rețelei, utilizarea resurselor și procesele de gestionare a întreruperilor
 • Management date măsurare
 • Reprezentarea legăturilor de transmisie corespunzătoare facilităților din Logical Network Inventory
 • Integrare cu Optical Network Atlas

PRM și Network Inventory Gateway

PRM este disponibil prin intermediul Network Inventory Gateway (client lite PNI). Extensia Physical Route Manager prezintă elemente PRM în clientul web într-un mod similar ca și în Physical Network Inventory, utilizând aceleași convenții de denumire sau scheme de culori. Clientul web simplifică și îmbunătățește semnificativ accesul la date al terților sau al tehnicienilor de teren. Traseele sunt păstrate în baza de date Smallworld și sunt gestionate de aplicația PRM.

Beneficii

Creșterea productivității și scăderea șanselor de eroare:

 • Reprezentare grafică complexa a rutelor proiectate
 • Trace rețea optimizat
 • Construirea automată a rutelor pe baza conectivității

Manevrarea mai ușoară a întreruperilor:

 • Informații instantanee despre problemele provocate de întrerupere

 Timp redus de comunicare:

 • Note de implementare instantanee pentru inginerii de teren
 • Accesul instant la informații despre ocuparea resurselor PNI

Reducerea costului de actualizare a rețelei în PNI:

 • Crearea automată a conectivității PNI la activarea serviciului
 • Protejarea serviciilor împotriva daunelor accidentale
Planificarea topologiei și conectivității rețelei este una dintre sarcinile principale îndeplinite de ingineri. Noile segmente dintr-o rețea sunt create în avans pentru a reduce costul lucrărilor de teren. Astfel de legaturi preconectate sunt gata de utilizare pentru furnizarea serviciilor solicitate. Physical Route Manager permite planificarea noilor segmente bazate pe resursele disponibile, oferă informații de conectivitate pentru inginerii de teren și facilitează crearea de conexiuni încrucișate în baza de date PNI. PRM poate recunoaște diferența dintre ruta infrastructurii și ruta clientului final, permițând aplicarea unor reguli diferite în timp ce ruta este creată. Rutele de infrastructură sunt protejate împotriva distrugerii cu conectivitatea plasată de alte rute. Rutele sunt, de asemenea, o cale convenabilă pentru planificarea și stocarea datelor de măsurare a rețelei.
Autorutarea permite utilizatorului să construiască în mod eficient segmente ale unei rute optice prin căutarea tuturor căilor posibile care conectează două locații, ODF-uri sau chiar dispozitive active prin rețeaua optică. Acesta oferă interactiv operatorului un set de candidați/opțiuni, începând cu căi optice directe care conectează locații sau dispozitive, terminând pe rute, care pot necesita reconfigurări în rețeaua optică (de exemplu, schimbarea conexiunilor fizice în interiorul manșoanelor sau în ODF-uri). Candidații evaluați sunt prezentați ca o listă sortată în funcție de costuri, unde calculul costurilor se bazează pe mai mulți factori, cum ar fi: lungimea rutei, numărul de manșoane în care ar trebui făcută rearanjarea rețelei, relevanța ODF de început și de sfârșit (de exemplu, prin accesibilitatea de pe dispozitivele active în cadrul locației). Algoritmii pot fi reglați cu ușurință prin simpla setare a tuturor acestor factori pentru fiecare client individual. Sunt furnizați trei algoritmi de căutare: Calea directă – caută rute optice directe între două locații sau dispozitive fără a fi nevoie să efectueze modificări în rețeaua optică (de exemplu, schimbarea conexiunilor fizice în manșoane), One Splice Crossing – caută rute între două puncte, care necesită modificări consistente în rețeaua optică pentru a fi făcute exact într-n singur manșon. Cea mai scurtă cale optică – caută cele mai scurte rute optice între două locații; poate propune mai multe schimbări de conectivitate în rețea (patch-uri ODF și manșoane). Autorutarea face convenabilă și eficientă crearea unui număr mare de rute moderat complicate. În cazuri mai complicate, inginerul de planificare a rețelei poate împărți crearea unui traseu în faze și poate utiliza Autorouting de mai multe ori pentru a defini segmente de traseu.  
PRM facilitează conectarea clienților la o rețea. Inginerul de rețea poate aranja cu ușurință mai multe servicii ale unei rute. Serviciile rutei permit inginerului să planifice diferite implementări ale conexiunii clienților în perioadele de timp respective. Interfața PRM asigură o definire foarte eficientă și convenabilă a rutelor. Oferă modalități flexibile de definire și editare a elementelor traseului. Procesul de rutare este susținut prin afișarea informațiilor despre cablurile de ramificare, inclusiv locațiile de destinație cu distanțe. Utilizatorul poate utiliza două metode de urmărire. Primul se bazează pe cabluri; a doua se bazează pe conectivitatea fizică stocată în PNI. Verificarea ad-hoc a resurselor gratuite este disponibilă datorită funcției Autorouting.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizării Physical Route Manager pentru gestionarea rețelei este capacitatea de a vizualiza instantaneu toate rutele afectate de deteriorarea unei anumite locații sau cablu. Operatorul poate verifica ce clienți trebuie informați și poate decide dacă este necesară redirecționarea cu prioritate ridicată. Folosind Autorouting, pot fi create imediat căi alternative.
Serviciile traseului urmează un ciclu de viață care corespunde stărilor în timpul procesului de planificare și îndeplinire a rețelei. Rutele în stare „rezervat” și „activ” ocupă resurse asociate care nu sunt disponibile pentru alte rute. Rutele de stare neconsumatoare precum „în construcție” sau „planificate” pot partaja resurse cu altele, permițând astfel planificarea viitoare a configurației rețelei

Integrare PNI/LNI 
PRM este un modul Smallworld strâns integrat cu aplicația Smallworld PNI / LNI. Proiectarea traseelor se face cu cele mai actualizate date de rețea. Modificările stării serviciului (activare, reorganizare) pot fi aplicate instantaneu conectivității PNI, eliminând necesitatea actualizării manuale a datelor PNI după finalizarea lucrărilor de teren. PRM poate fi, de asemenea, utilizat pentru modelarea implementării fizice a facilităților LNI. Permite prezentarea căilor fizice asociate facilității LNI. Dacă porturile serviciilor sunt asociate pentru a corecta porturile RME, atunci crearea reprezentării facilității existente se poate face rapid.

Integrare Optical Network Atlas 
Optical Network Atlas (ONA) este un modul PNI add-on dezvoltat de Globema care permite generarea de scheme ale rețelei optice PNI. ONA și PRM sunt integrate între ele prin design. În timp ce ONA singur oferă posibilitatea de a vizualiza părțile rețelei ca un grafic al resurselor conectate logic, integrarea cu PRM adaugă posibilitatea de a vizualiza această rețea cu toate informațiile despre lucrările planificate. ONA și PRM se completează reciproc și susțin procesul de planificare și inventariere a rețelei de fibră optică .

 
Cerințe de sistem

Smallworld PNI 4.1 sau 4.3
Opțional LNI 4.1, 4.1.1 sau 4.3
Opțional Globema Optical Network Atlas (ONA) pentru ONA
funcționalitate de integrare

SMALLWORLD PNI – ADD-ONS ȘI MODULE CARE EXTIND FUNCȚIONALITĂȚILE

data center manager

Data Center Manager pentru Physical Network Inventory

Physical Network Inventory

GE Smallworld PNI

Optical Network Atlas pentru PNI

Physical Route Manager pentru PNI

Optical Path Scheme pentru PNI

Radio Network Inventory pentru PNI

Cable TV Design pentru PNI

Service Inventory pentru PNI și LNI

Data Quality Tool pentru Smallworld GIS

Network Inventory Maintenance Support