
În Decembrie 2014 Globema a finalizat crearea modelului de rețea de joasă tensiune pentru PGE (Polska Grupa Energetyczna, Poland Energy Group) pentru orașul Lodz. Acest proiect cuprinzător a fost o continuare a celui precedent (care a inclus rețelele de medie și înaltă tensiune). Scopul principal a fost de a obține un model complet și actual al rețelei de distribuție în Smallworld GIS pe baza sistemului EL.GIS, dezvoltat și implementat de către Globema. Putem anunța cu satisfacție că toate obiectivele au fost îndeplinite la timp, făra întârzieri și fără costuri suplimentare, chiar dacă proiectul a fost unul foarte complex. La final, peste 10 000 kilometri (6 200 miles) de rețea de joasă tensiune și aproape 1 milion de puncte geospațiale au fost încărcate în sistemul nostru.
Scopul proiectului a inclus migrarea cablurilor subterane și aeriene pentru rețeaua de joasă tensiune, cât și branșamentele și rețeaua de iluminat stradal. Proiectul principal a fost precedat de o perioadă pilot, în timpul căreia 1% din informațiile despre rețea au fost încărcate în EL.GIS. Conform planului, se estima ca întregul proiect să fie finalizat în 3 ani. Comparând proiectul de migrare date al PGE cu altelele similare, de același nivel de complexitate, a devenit clar atât pentru PGE cât și pentru Globema că aveam în față o sarcină dificilă. Din această cauză se cerea o cooperare bună și sistematică de ambele părți, în special din partea echipei responsabile cu pregătirea, implementarea și controlul datelor.
Pe durata proiectului au fost încărcate în sistem următoarele date:
- 82 000 puncte de adresă;
- 94 500 locații de alimentare cu energie;
- 530 000 puncte de alimentare cu energie;
- 245 000 elemente ale rețelei electrice și de iluminat, cum ar fi: stâlpi, corpuri de iluminat, manșoane, joncțiuni și cabluri subterane.
Ca rezultat, substațiilor de joasă și medie tensiune li s-au adăugat schemele rețelei de joasă tensiune. Mai mult decât atât, întrega rețea a fost conectată topologic, astfel încât la final a fost obținut un model complet al întregii rețele de distribuție a PGE. Acest model oferă căteva avantaje, cele mai importante fiind:
- permite găsirea și identificarea cu ușurință a elementelor de rețea.
- permite urmărirea rutelor de alimentare cu energie electrică, analiza deranjamentelor și simularea întreruperilor.
- modelul este utilizat ca bază pentru calculele de rețea (efectuate pentru a realiza optimizarea rețelei).
- integrarea datelor rețelei, stocate și înteținute corespunzător, cu sistemele SCADA și ERP oferă suport câtorva procese de business (identificarea rapidă a clienților / întrega zona nealimentată cu electricitate, analiză costuri pe zone și multe altele).
EL.GIS – Sistem de management și inventariere a rețelei electrice
Sistemul EL.GIS dezvoltat de către Globema (bazat pe platforma Smallworld) oferă suport proceselor de business din companiile de distribuție electricitate în principal prin planificarea și realizarea de investiții în noi rețele, extindere, planificare, mentenanță și operațiuni, precum și gestionarea întreruperilor cu alimentare energie electrică și a situațiilor neașteptate. EL.GIS ajută deasemenea la optimizarea costurilor de întreținere a rețelei și crește eficiența generală. Stuctura modulară și multiplele opțiuni de integrare (de ex. cu sistemele SCADA și ERP) oferă multiple avantaje și face ca implementarea să se potrivească cerințelor companiei. Datorită acestor beneficii EL.GIS poate fi considerat o soluție potrivită ca baza pentru implementarea Smart Grid.
Aflați mai multe despre EL.GISDespre PGE
PGE Capital Group este cea mai mare companie din sectorul energetic din Polonia, din punct de vedere al veniturilor din vânzări și al profitului net. Datorită combinației dintre resursele proprii de combustibil, rețelel de distribuție și surse de producție de energie, PGE garantează o alimentare sigură și eficientă cu electricitate pentru cei peste 5 milioane de abonați casnici, firme și instituții.
Website Oficial PGE