Skip to main content

MENTENANȚA PREDICTIVĂ – CUM SĂ PREVENIM AVARIILE ȘI DERANJAMENTELE

By June 6, 2019July 15th, 2020Energie electrică, Services, Smart Grid

Eficiența costurilor guvernează lumea – acesta este un fapt. Companiile din sectoare precum producție, medicale, petrol și gaze, energie și utilități, telecomunicații, distribuție, logistică și transport etc. încearcă să reducă costurile,  prin prevenirea activă a avariilor și a întreruperilor. După cum știm cu toții, există anumite incidente care nu pot fi prezise și pur și simplu nu puteți evita pierderile financiare. Sau poate tu poți?

În primul rând, să ne uităm la unele cifre. Potrivit unui studiu realizat de Vanson Bourne, de la GE Digital, After The Fall: Cost, Causes and Consequences of Unplanned Downtime:

82

din companii au cunoscut perioade dificile neașteptate în ultimii 3 ani

70
nu cunosc activele și echipamentele pentru care este necesară întreținere sau upgrade
260
pe oră – costul mediu al perioadei de oprire neplanificate
1
acesta este costul unei perioade de oprire medie de 4 ore

Cum poți evita aceste situații?

Există 3 practici principale atunci când vine vorba de întreținere:

  Mentenanța reactivă: efectuată atunci când apare o problemă. Înseamnă a accepta riscurile și a efectua întreținerea forțată atunci când apare o necesitate. De asemenea, întreținerea reactivă înseamnă expunerea echipamentului pentru defecțiuni și consecințele acesteia.

  Mentenanța planificată: întreținerea programată la intervale regulate. Această practică este risipitoare și nu puteți prezice defecțiunile care se întâmplă între intervale.

  Mentenanța predictivă: se realizează pentru a preveni problema înainte de apariția sa, pe baza unei analize de predicție. Dacă este efectuată corect, întreținerea predictivă permite eficiența maximă și timpul de oprire minim. Se pare că avem un câștigător aici!

Implementarea modelului corect de întreținere predictivă nu este un lucru ușor. În următorul nostru articol, vă vom ghida în acest proces. Rămâneți la curent – urmați-ne pe LinkedIn și înscrieți-vă la newsletter-ul nostru. Vă vom ține la curent!