Skip to main content

FME World Tour în București – vedeți cum a fost!

By May 24, 2019May 27th, 2019FME, Wydarzenia

Pe data de 15 mai 2019 Bucureștiul a intrat pentru prima dată pe harta conferințelor FME World Tour, evenimentul local fiind organizat de Globema. Dezvoltat de compania canadiană Safe Software, FME reprezintă un instrument robust de procesare a datelor geospațiale, iar evenimentul dedicat acestuia s-a bucurat de interesul multor experți din domeniul Sistemelor Informaționale Geografice – GIS și nu numai.

Cosmin Albu, Business Development Director în cadrul Globema, a adresat cuvantul de bun-venit participanților, incurajându-i să dea o dimensiune cât mai interactivă evenimentului. Tot în deschidere s-a adresat participanților și dl. Ionuț Săvoiu, Președinte al Uniunii Geodezilor din România (UGR), menționând sprijinul Uniunii pentru adoptarea soluțiilor informatice de ultimă generație și dezvoltarea comunității IT din domeniul datelor geospațiale.
În continuare, prima sesiune a aparținut reprezentanților FME – Safe Software din Canada. Sonia Hobbs a trecut în revistă istoricul companiei sale și al parteneriatului pe care aceasta îl are cu Globema. A urmat colegul său, Dean Hintz, care a punctat noutățile și îmbunătățirile aduse de ediția 2019 a FME, atât în versiunea Desktop, cât și în cea Server.

După o pauză animată de discuții, a fost rândul unora dintre invitați să descrie experiențele lor concrete, în care contribuția FME a fost esențială bunei îndepliniri a unor proiecte complexe.  Simona Stăiculescu de la ESRI Romania a prezentat o serie de proiecte din sectorul public, vizând alinierea la Directiva INSPIRE și în care FME integrat în ArcGIS a permis punerea în opera a transformărilor spațiale necesare. Robert Raiz de la compania Yardi a povestit apoi cu mult har felul în care FME l-a salvat de corvoada operațiilor repetitive pe care le avea de făcut asupra unor seturi de date cadastrale, atunci când, tânăr angajat fiind, s-a ambiționat să găsească o alternativă care să automatizeze anevoioasele prelucrări manuale: Săptămâni de muncă manuală transformate într-un minut cu ajutorul FME!

Următorul vorbitor a fost Alexandru Vișan, din cadrul Eurosense, care a descris precizia cu care pot fi proiectate și realizate cu ajutorul FME fluxurile cele mai complexe de procesare a datelor topografice, așa cum este cazul când vorbim de actualizarea bazelor de date cadastrale.

Sesiunea din partea a doua a zilei a fost deschisă de Nicolae Soare de la Globema, cu prezentarea având titlul “Proiecte de migrarea a datelor în cadrul operatorilor de Telecomunicații”. Acestuia i-a urmat Dean Hintz de la Safe Software, care a prezentat cazuri concrete de utilizare a FME, în diverse domenii și colțuri ale lumii, reunite sub titlul “Stories from around the World”. Pe timpul pauzelor, participanții la conferință au avut și ocazia să facă schimb de experiență cu privire la cazuri concrete de utilizare a FME în domeniul seturilor voluminoase de date.

Le mulțumim celor care prin participarea lor au contribuit la succesul evenimentului și sperăm că timpul acordat acestuia să fie de folos. De mare ajutor sunt și opiniile exprimate în chestionarele de feedback, acestea fiind o valoroasă sursă de inspirație pentru viitoarele evenimente. Sperăm că veți fi alături de noi și la FME World Tour 2020!

Prezentări disponibile