Skip to main content

FME AR – APLICAȚII PRACTICE INOVATIVE

By January 8, 2020May 18th, 2020Artificial Intelligence, ETL, FME, Machine Learning

Cu siguranță conceptul de Realitate Augmentată (AR) le este cunoscut celor cărora le place să fie în pas cu tehnologia, chiar și la nivelul emisiunilor sau articolelor de popularizare. Fie că vorbim de interfața de comandă din filmul “Minority Report”, despre imaginea holografică a costumului lui Iron Man, sau despre magazinele futuristice din “Back to the future” – în toate sunt folosite elementele de AR. Scenele acestea care par să țină de domeniul sci-fi oare nu sunt de fapt mai aproape decât ne-am imaginat?

Realitate Augmentată versus Realitate Virtuală

Haideți să lămurim acești termeni care pot fi încurcați cu ușurință. În 1990, cercetătorul Tom Caudell de la Boeing a fost primul care a introdus conceptul de realitate augmentată pentru a descrie un ecran digital folosit de electricieni la bordul avionului și în care se aplicau elemente grafice computerizate peste imaginea din câmpul vizual al pilotului. Și care ar fi deci diferența față de realitatea virtuală? Simplu, realitatea augmentată presupune îmbogațirea în timp real a percepției date de simțuri asupra mediului înconjurător cu elemente vizuale și audio suprapuse, pe când realitatea virtuală poate fi definită ca o realitate cu totul separată, de natura a înșela unul sau mai multe simțuri prin substituirea realității înconjurătoare.

Și totuși ce este FME AR?

FME Augmented Reality este o aplicație pentru dispozitivele mobile (Android si iOS), care nu doar ne aduce viitorul mult visat în tinerețe, dar îi oferă și o utilitate concretă. Practic, aplicația adaugă informații peste imaginea înconjurătoare, permițând vizualizarea și interacțiunea cu modele tridimensionale introduse astfel în lumea reală cu FME AR, spre deosebire de realitatea virtuală care creaza un mediu complet artificial.

Aceasta clasica replica n-a fost niciodata mai adevarata.

Aplicații

Unul din exemplele practice de utilizare a FME AR îl reprezintă modelarea 3D a cladirilor. Și impactul este deosebit atunci când aceasta este folosită pentru prezentarea proiectelor de arhitectură direct pe terenul viitorului șantier și nu pe ecranul calculatorului!

De la schita plana…

…la modelul 3D care poate fi plasat in teren!

Un alt exemplu ar putea fi cazul unui dezvoltator imobiliar care are în plan realizarea unui cartier exclusivist pentru care FME AR poate realiza elementele vizuale de publicitate. Iar aici…the sky is the limit!!

Putem să ne imaginăm și următoarea situație: un tehnician de telecomunicații își îndreaptă telefonul în lungul unei străzi și vizualizează toate elementele de infrastructură subterană: conducte, cabluri sau linii electrice. Cu siguranță aceasta facilitate îi va ușura munca, permițând mai buna organizare a lucrarilor de mentenanță sau dezvoltare a rețelei. Precum arată și imaginea de mai jos, fiecare segment de conductă va fi complet interactiv prezentând nivelul tematic dorit.

Precum ați vazut, posibilitățile sunt practic nelimitate, iar FME AR este în plină dezvoltare. Daca ai deja idei despre utilizarea FME AR în domeniul tău business, dă-ne un semn și le putem investiga împreună!

Contact

Pentru mai multe informații despre FME AR există și blog-ul Safe Software here and here.