Automatizarea și optimizarea proceselor de control al datelor spațiale cu Platforma FME

Aflați cum Platforma FME a ajutat Visimind în procesul de colectare și procesare a unor cantități mari de date de rețea și, pe baza acestor date, a crea produse de înaltă calitate pentru rețelele electrice din Polonia.

Despre proiect

Infrastructura tehnică a rețelelor electrice poloneze (Polskie Sieci Elektroenergetyczne – PSE) este formată din mii de elemente și se întinde pe sute de kilometri. Visimind a trebuit să furnizeze date de înaltă calitate despre rețeaua PSE și pe această bază să creeze o serie de produse de înaltă calitate – inclusiv o bază de date geospațială. Pentru a îndeplini obiectivele proiectului, Visimind a profitat de sprijinul Globema și FME, una dintre cele mai populare platforme de achiziție și procesare a datelor geospațiale.

Table of contents:

logo visimind
Industrie: GIS
Țară: Poland
Produs / Serviciu: FME
Categorie: Integrare Date

Cu sediul central la Stockholm, Suedia Visimind a fost fondată în 1997 ca o continuare a cercetării efectuate la Universitatea Regală de Tehnologie din Stockholm. Lucrările științifice s-au concentrat pe MMT (Mobile Mapping Technology), metode automate de măsurare și un sistem de inventariere a infrastructurii bazat pe GIS și analiza numerică a imaginilor digitale. Grupul oferă servicii și soluții legate de fotogrammetrie, teledetecție și GIS, aplicabile în industrii și domenii precum: energie și gaze, drumuri și căi ferate, științe ale mediului, zone urbane. Operând din birouri din Suedia, Polonia și Italia, cooperează cu companii și organizații din întreaga Europă.

Provocarea

Proiectul PSE

În 2020, Visimind a derulat un proiect pentru PSE – Polish Power Grids (Polskie Sieci Elektroenergetyczne) – o companie strategică a Trezoreriei de Stat și operator de sistem de transport din Polonia. PSE a comandat un inventar foarte detaliat al obiectelor de pe traseul liniilor electrice și al centralelor electrice, cu o cartografiere precisă a structurii elementelor rețelei lor de transport, în special: cabluri, infrastructura, zone de tăiere și elemente legate de stații. .

Visimind elabora date pentru mii de kilometri de linii electrice PSE și peste o sută de centrale electrice. PSE a comandat zboruri de fotogrammetrie peste liniile electrice și centralele lor cu elaborarea a șase produse aeriene de bază:

 • Nor de puncte cu mai mult de 30 de clase
 • Model digital de teren de înaltă rezoluție (DTM)
 • Model digital de suprafață de înaltă rezoluție (DSM)
 • Ortofotohartă RGB și CIR (CIR – Colored Infra-Red, creată cu ajutorul unei camere NIR – Near Infrared, care poate fi folosită pentru o analiză mai detaliată a vegetației)
 • Fotografii aeriene ale structurilor de susținere
 • Geodatabase – unul dintre cele mai interesante și dificil de creat – o geodatabase care include un inventar al tuturor obiectelor digitizate vizibile pe ortofotohartă – drumuri, clădiri, linii electrice, echipamente electrice etc.

Într-un proiect atât de mare, care acoperă suprafețe vaste de teren, Visimind a avut de înfruntat mai multe provocări:

cantitate mare de date care trebuiau livrate – mai mult de 10 TB
80000
imagini stâlpi
2300
ortofotohărți, DTM, DSM
16 000 000
obiecte în Geodatabase
structură unică de livrare a datelor
gama și calitatea înaltă a produselor spațiale care urmează să fie livrate
corectitudinea structurii și obiectelor geodatabase, ale acestora: geometria, topologia, atributele (de asemenea, conformitatea numelor și codurilor SKMS – ID-ul unic al obiectelor interne al PSE)

Soluţie

De ce FME?

Având în vedere dimensiunea și semnificația proiectului derulat pentru PSE și pentru a asigura calitatea&integralitatea datelor furnizate și pentru a le putea verifica și evalua printr-un instrument extern, a fost nevoie de o soluție eficientă. Unul care ar putea fi folosit și în viitor pentru implementarea și validarea altor proiecte în derulare.

Visimind a căutat diferite programe externe care ar putea îndeplini obiectivele de mai sus, dar FME a fost singurul care a îndeplinit multitudinea de cerințe, de exemplu:

 • compatibilitate formate de date multiple,
 • prelucrarea datelor spațiale și non-spațiale,
 • validarea datelor raster, vectoriale și de tabel
 • generarea rapoartelor în diferite formate
 • scalabilitate și automatizare
 • procesarea datelor în modul bulk
 • ușor de utilizat de către persoane fără experiență în programare
 • actualizări și îmbunătățiri continue pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale clienților

Directorii Visimind sunt interesați de software-ul FME de mult timp și au auzit o mulțime de feedback pozitiv despre platformă. Inițiatorul final al implementării acestui program a fost un client PSE care a folosit scripturi FME pentru a valida datele primite.

fme_platform

De ce Globema?

Visimind a decis să contacteze singurul distribuitor oficial al Platformei FME din Polonia – Globema. Cooperarea a fost foarte bună și profesionistă. Specialiștii Globema au ajutat la alegerea versiunii de software care s-ar potrivi cel mai bine nevoilor actuale ale Visimind. FME Desktop ESRI Edition a fost selectată.

În plus, Visimind a decis să profite de cursurile FME și de consultările tehnice suplimentare cu un specialist FME de la Globema. Instruirea a permis implementarea și pregătirea rapidă a angajaților Visimind pentru lucrul folosind FME. A fost, de asemenea, o bază foarte bună pentru a învăța în continuare despre programul FME în practica de zi cu zi și pentru a construi scenarii pentru sarcinile și proiectele ulterioare.

Consultații tehnice suplimentare cu un specialist FME de la Globema au ajutat la înțelegerea scripturilor utilizate în prealabil de clientul Visimind – PSE. Modul în care au fost implementate și pot fi adaptate la structura de lucru folosită de Visimind.

Beneficii

În proiectul derulat pentru PSE, Visimind a folosit software-ul FME în principal pentru validarea și controlul datelor furnizate. Cu ajutorul scripturilor FME au fost verificate următoarele elemente:

 • Point cloud density in defined areas,
 • Ortofotohartă RGB / CIR, model digital de teren, complexitatea modelului digital de suprafață
 • Poze complete, calitate și denumire
 • Conținutul bazei de date geodate: compatibilitatea atributelor obiectului în Sistemul de management al cunoștințelor serviciului (SKMS) – bazat pe documentația clientului, compatibilitatea cu topologia obiectelor, compatibilitatea cu segmentarea obiectelor,
 • Cantitatea datelor furnizate.
Script de validare a acoperirii raster (sursă: Visimind Ltd Sp. z o.o.)
Script de validare a densității cloudului de puncte (sursă: Visimind Ltd Sp. z o.o.)

Procese mai rapide

Pentru a furniza structura de livrare a datelor convenită între Visimind și clientul lor, toate scripturile au fost pregătite pentru a rula în mod bulk și paralel. În plus, a fost folosită o conexiune la baza de date internă Visimind în PostgreSQL.

Toate aspectele de mai sus au permis automatizarea completă și reducerea timpului de lucru al proceselor efectuate anterior manual sau semi-automat.

Acum, datorită utilizării scripturilor FME, procesele se desfășoară mult mai rapid:

25
ore

Efectuarea controlului completității ortofotohărții/DTM/DSM durează acum 25 de ore în loc de 800

5
ore

Verificarea completității fotografiilor stâlpilor durează acum 5 ore (anterior 150 de ore)

15
minute

Verificările cantitative ale datelor durează 15 minute (în loc de 15 ore)

Un alt avantaj uriaș al FME a fost acuratețea ridicată a scripturilor – imposibil de realizat cu controlul datelor efectuat manual sau semi-automat.

Mai mult, software-ul FME a fost utilizat în proiectul PSE pentru procesarea și pregătirea produselor de date spațiale. Visimind a folosit FME de ex. pentru:

 • conversia datelor finale
 • armonizarea datelor clientului
 • extragerea claselor din norul de puncte
 • extragerea datelor din baza de date PostgreSQL
 • pregătirea shapefiles
 • importul de date în Geodatabase

Planuri de viitor

De doi ani, Visimind folosește FME Desktop pentru a automatiza procesarea datelor spațiale și pentru a controla calitatea și completitudinea produselor furnizate.

Fiind conștientă de potențialul enorm de utilizare și de economii rezultate în urma implementării software-ului FME, Visimind a decis să folosească FME Desktop mai pe scară largă în implementarea proceselor interne de procesare și validare a datelor spațiale. S-a decis achiziționarea următoarei licențe FME Desktop pentru a utiliza software-ul pe un număr mai mare de proiecte în derulare.

În plus, datorită webinarilor disponibile în general și după consultări cu Globema, Visimind a decis să cumpere FME Server.

Visimind urmează acum un curs de instruire de la Globema privind utilizarea serverului FME și este în proces de creare și implementare a unui număr de servicii, scripturi și procese automatizate care urmăresc să optimizeze și să economisească și mai mult timp de lucru.

Datorită dezvoltării tehnologice, în special în domenii precum geodezia, sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS), electronica larg înțeleasă și vehiculele aeriene fără pilot, obținerea de date spațiale a devenit mai ușoară și mai comună. Adevărata artă nu mai este achiziția de date, ci pregătirea, filtrarea și prelucrarea eficientă a acestora în produse și servicii care corespund nevoilor actuale ale pieței în schimbare.

Datorită flexibilității, ușurinței de configurare, actualizării constante și dezvoltării, FME este un instrument ideal care sprijină și accelerează munca de zi cu zi în procesarea și validarea datelor spațiale și non-spațiale.

Marek Szczepkowski, Project Manager
Visimind

Descoperiți mai multe studii de caz

MTP Group

Economisirea de timp și reducerea cheltuielilor prin integrarea sistemelor și a surselor de date

Aflați cum MTP Group a realizat un flux de informații eficient între diferite departamente și clienți folosind o platformă de informații de date.

FME | Data Integration | Planificarea evenimentelor

Visoro Group

Cum automatizezi sarcinile manuale și să încarci date cu un singur script?

Aflați cum Visoro Group a folosit Platforma FME pentru a automatiza și accelera procesarea și integrarea datelor de 750 de ori.

FME | Data Integration | AEC

Programează o întâlnire pentru a obține rezultate similare la compania ta!