Inventarierea de rețea susține dezvoltarea Polenergia bazată pe M&A

Sistemul EL.GIS / Smallworld în modelul Pay-As-You-Go pentru Polenergia Dystrybucja

Aflați cum am standardizat gestionarea rețelei la unul dintre cei mai mari distribuitori de energie din Polonia și cum am gestionat date despre 30 de zone acoperind 11 mii de clienți.

Cuprins:

polenergia

Industrie: Energie
Țară: Polonia
Sistem: EL.GIS/Smallworld
Categorie: Network Asset Management

Polenergia Dystrybucja acționează ca un operator de sistem de distribuție independent (DSO) în Polonia. Compania face parte din Grupul Polenergia și este unul dintre cei mai mari distribuitori privați de energie electrică din Polonia, operând în întreaga țară și creând noi zone de distribuție. În prezent, compania furnizează servicii de distribuție și vânzare a energiei pentru mai mult de 18.000 de consumatori din Polonia, cu un volum anual de energie distribuită de 290,5 GWh.

Despre Polenergia Dystrybucja

Model de Business

Polenergia Dystrybucja oferă servicii complexe de distribuție și vânzare de energie. Serviciul de distribuție este prestat pe diferite niveluri de tensiune și grupuri tarifare, prin stații moderne de transformare de 110 kV HV / MV și stații de transformare MV / lv 15 / 0,4 kV.

Datorită competențelor sale largi în managementul de proiect, compania implementează cu succes noi proiecte, conectând simultan noi zone de distribuție. Polenergia Dystrybucja Sp. z o.o. își direcționează oferta către clienții din toate segmentele, în special proprietarii și investitorii:

  • zone economice speciale,
  • centre comerciale / mall-uri,
  • clădiri de birouri și de vânzare cu amănuntul, instalații industriale și depozite,
  • amenajări locative.

Provocare

Modelul de afaceri al companiei este ceea ce face Polenergia diferită de alte DSO-uri. Modelul s-a bazat pe dezvoltarea dinamică a infrastructurii de rețea, creșterea rapidă a numărului de clienți și funcționarea în multe zone de distribuție separate. Creșterea s-a bazat în principal pe preluarea noilor zone operaționale cu rețeaua existentă și extinderea acesteia.

 

Un management eficient a necesitat un sistem cu o singură bază de date centrală care să poată crea un inventar al resurselor și să permită companiei să modeleze rețelele cu topologiile și schemele lor interne de obiecte. În timpul procesului de achiziție, compania a conectat rețele noi cu diferite niveluri de amortizare, adesea fără acces la documentația standardizată. Acest lucru ar ajuta la standardizarea proceselor și la punerea la dispoziție a datelor de infrastructură de rețea pentru acces instantaneu și ușor. Sistemul implementat trebuia să fie gata pentru o creștere sistematică a rețelei și să susțină alte procese de business.

Începutul

În 2016, Polenergia Dystrybucja a decis să implementeze un sistem GIS pentru a sprijini gestionarea activelor de rețea. Principalul business case a fost:

Implementarea sistemului de gestionare a activelor de rețea POLDZMS este dictată de dezvoltarea dinamică și de necesitatea standardizării proceselor de operare. Datorită structurii organizaționale, a trebuit să implementăm o aplicație care să sprijine angajații pentru a-și îndeplini sarcinile de operator DSO standard, în principal în:

  • gestionarea diferitelor procese de investiții legate de activele de rețea existente și noi
  • gestionarea complexă a procesului de conectare, de la emiterea condițiilor de conectare la achiziționarea infrastructurii
  • crearea unui inventar de rețea al rețelei energetice, generarea rapoartelor pentru Biroul de reglementare a energiei, menținerea stării actualizate a anumitor procese de investiții, verificarea bugetului etc.
energy solutions

În timpul licitației, Polenergia a ales sistemul EL.GIS bazat pe platforma GE Smallworld. Alegerea a fost făcută pe baza funcționalităților sistemului, precum și a unui cost atractiv de implementare.

Un alt factor important a fost o opțiune pentru implementarea modelului Pay-As-You-Go care se potrivea modelului de afaceri al Polenergia. A garantat costuri inițiale reduse și a dezvoltat instrumentul în funcție de nevoile tot mai mari ale companiei și industriei. Pe lângă sprijinirea întreținerii sistemului, acordul a fost extins cu servicii de introducere a datelor pentru noile zone de operare.

map

Soluția

Pe parcursul proiectului am finalizat următoarele obiective:

Implementarea EL.GIS, – sistemul de gestionare a activelor de rețea

În timpul proiectului am livrat și implementat sistemul EL.GIS bazat pe platforma GIS GE Smallworld a companiei General Electric. Sistemul a inclus module standard care sprijină dezvoltarea, investițiile și planificarea lucrărilor de întreținere.

El.GIS screen
FME screen

Livrarea FME – instrumentul de procesare și integrare a datelor

De asemenea, am implementat FME, un instrument ETL care îmbunătățește procesul de procesare a datelor spațiale din diferite surse și formate. FME include un modul special pentru GESUT (Geodetic Records of Public Utilities).

Migrarea datelor și construirea modelului de rețea

Am colectat datele despre 30 de zone de distribuție care deservesc aproape 11.000 de clienți. Modelul de date a inclus toate nivelurile de tensiune, liniile de cablu, stațiile cu echipamentele lor și contoarele de energie.

network data screen

În cei 4 ani de la implementarea inițială, Polenergia a modelat treptat următoarele domenii de operare în sistem. În prezent, acoperă peste 70 de zone operaționale care deservesc peste 18.000 de clienți la niveluri de tensiune medie și joasă.

În același timp, am oferit suport pentru soluție și am lucrat la dezvoltarea acesteia. Am creat un instrument web în browser pentru partajarea datelor cu companii externe, am ajustat modelul de date în funcție de noile cerințe, am instruit noii utilizatori și am migrat un mediu de producție către o nouă platformă hardware.

Beneficii după câțiva ani de utilizare EL.GIS

După aproape 5 ani de utilizare a sistemului, este sigur să spunem că datorită scalabilității soluției, EL.GIS rămâne un instrument extrem de eficient care abordează în mod eficient noile provocări. Principalele beneficii includ:

Model de rețea topologică care permite companiei să efectueze analize ale fluxului și direcției în timpul fazei de dezvoltare și operare a rețelei

Acces rapid la datele necesare

Proces mai ușor de preluare și gestionare eficientă a noilor zone de distribuție

Scurtarea timpului necesar pentru identificarea locurilor de întrerupere și a clienților afectați de întrerupere

Standardizarea proceselor companiei

Dariusz Bednarski, vicepreședintele Polenergia, subliniază că succesul s-a bazat pe caracteristicile unice ale sistemului implementat. Un alt element important a fost modelul Pay-As-You-Go care a permis companiei să dezvolte și să adapteze funcțiile sistemului la nevoile în creștere ale afacerii.

Programați o prezentare pentru a obține rezultate similare în compania dvs.!