Skip to main content

Analiza DENA: utilizarea inteligenței artificiale în industria energetică

By September 21, 2020December 15th, 2020Energie electrică, Smart Grid

Agenția Germană pentru Energie (Deutsche Energie-Agentur – dena) a publicat recent un raport detaliat despre oportunitățile de utilizare a inteligenței artificiale în sectorul energetic, denumit „Inteligența artificială – de la Hype la realitate pentru industria energetică”. Iată ce puteți afla din această analiză de piață și implicațiile sale pentru activitatea noastră de cercetare și dezvoltare.

Analiza Dena acoperă nouă domenii de aplicare pentru AI în industria energetică:

 • Predicții
 • Optimizarea operațiunilor
 • Optimizarea inventarului și a altor decizii strategice de business
 • Mentenanță predictivă
 • Întreținere, reparații și dezactivări
 • Masuri de securitate
 • Facilitarea participării consumatorilor activi
 • Personalizarea produselor și măsurilor de marketing
 • Automatizarea proceselor pentru măsurători, facturi și distribuție generală

Fiecare dintre domenii este evaluat în funcție de maturitatea sa tehnică, difuzarea IA, disponibilitatea și calitatea datelor, securitatea sistemului energetic, difuzarea și integrarea energiei regenerabile, îmbunătățirea funcționării sistemului și reducerea CO2. Pe baza acestor criterii, cele mai promițătoare domenii de aplicare pentru AI s-au dovedit a fi predicții, optimizarea operațiunilor și optimizarea inventarului și a altor decizii strategice de business.

Raportul vorbește și despre evaluarea economică și de reglementare generală a domeniilor. Se concentrează pe reglementarea operațiunilor energetice și include aspectele sociale ale implementării IA. Merită, de asemenea, să citiți raportul, deoarece concluziile sale ne vor influența viitorul, deoarece schimbările din industria energetică sunt inevitabile și sunt strâns legate de Acordul Verde European (The European Green Deal). Acordul încurajează investițiile în tehnologii ecologice.

Rezumatul tuturor domeniilor aplicației arată că Inteligența Artificială nu numai că poate aduce o contribuție crucială la transformarea cu succes a viitorului sistemului digital de energie, ci este, de asemenea, indispensabilă.

Vă recomandăm să citiți raportul, disponibil aici:

Inteligență Artificială în soluțiile Globema din industria energetică

Ca centru de cercetare și dezvoltare, avem câțiva ani de experiență în implementarea de soluții inovatoare care utilizează metode de AI pentru sectorul energetic:

 • 4RES – o aplicație care oferă predicții de producție a surselor de energie regenerabilă pe termen scurt și mediu. Folosește modele de predicție agregate pentru furnizorii și producătorii de energie.
 • ElGrid – un instrument de calcul pentru analiza, optimizare și prezicerea evenimentelor în rețelele de energie de joasă și medie tensiune, precum și a surselor dispersate conectate și a inventarelor de energie.
 • GlobIQ – o platformă IT care utilizează recunoașterea imaginii și a vorbirii pentru colectarea datelor despre activele de rețea dispersate spațial, utilizate în următoarele instrumente:
  • LV Topology – o aplicație mobilă controlată de voce și gesturi care permite utilizatorului să capteze date despre infrastructurile energetice și să creeze topologia de rețea în teren.
  • LocDoc – o aplicație pentru automatizarea categorizării documentelor scanate (lucrări, hărți, decizii, protocoale etc.) și crearea unei baze de date spațiale pe baza conținutului acestora (date și locații).